DIANA PERSONAL TRAINER

KULHYDRATER

Kulhydrater fremstilles ofte negativt i medierne og mange populære diæter, men sandheden er, at alle kulhydrater ikke skabes ens. De rigtige kulhydrater i vores diæt giver brugbar energi, bidrager til en sund fordøjelse og hjælper med at støtte a sund vægt. For mange raffinerede kulhydrater øger på den anden side vores risiko for kronisk inflammation, fedme og type 2-diabetes.

Kulhydraternes vigtigste funktion er at give os energi. Komplekse kulhydrater indeholder fiber, som understøtter tarmens sundhed og hjælper os med at styre vores vægt og reducere kolesterol.

TYPER AF KULHYDRATER​

Der er to hovedkategorier af kulhydrater: enkel og kompleks. Disse udtryk henviser til den kemiske struktur af de molekyler, der udgør fødevaren.

ENKLE KULHYDRATER​

Enkle kulhydrater er små forbindelser nedbrudt hurtigt og giver en hurtig udbrud af energi, når de indtages.

Kilder til enkle kulhydrater inkluderer

  • Glukose
  • Frugt og honning (fruktose)
  • Sukker (saccharose)
  • Maltsukker (maltose)
  • Mejeri (lactose)​

Som kilde til enkle kulhydrater indeholder frugt naturligt sukker, men det er også en god kilde til fiber (dog gælder dette ikke de fleste former for forarbejdede fødevarer med tilsatte sødestoffer).

 På grund af dette forårsager frugt ikke så skarpe spidser i blodsukkerniveauer. Derudover bidrager frugt med meget mere end bare energi – det er også en kilde til antioxidanter, vitaminer og mineraler.​

KOMPLEKSE KULHYDRATER​

I modsætning til simple kulhydrater er komplekse kulhydrater større forbindelser, der kræver mere tid at nedbryde, hvilket nedsætter fordøjelsen og absorptionen og forhindrer ekstreme ændringer i blodsukkerniveauet. Komplekse kulhydrater inkluderer stivelse og fiber. 

Kilder til komplekse kulhydrater inkluderer:​

  • Hele korn (brun ris, havre)
  • Grøntsager, herunder stivelsesholdig fuld hvede, byg osv.
  • Bønner / bælgfrugter

Da disse fødevarer er gode kilder til fiber, hjælper de også med at håndtere vægten og understøtter hjerte-kar-sundhed.

HVAD ER RAFFINEREDE KULHYDRATER?

Hele korn, såsom brune ris, indeholder tre hoveddele: klid, endosperm og kim. Klid og kim er det vigtigste af kornets næringsværdi; de indeholder fiber, antioxidanter, vitaminer og mineraler. 

Desværre er hvirvler raffineret, disse dele fjernes typisk for at øge holdbarheden. Endospermen, der indeholder kulhydrater, smukt protein, er typisk alt, hvad der er tilbage. Dette betyder, at kornet ikke længere indeholder den fiber, der fungerer til langsom fordøjelse og absorption. På grund af dette får raffinerede korn (ligeledes hvidt mel) blodglukosen til at stige hurtigt.​ 

Alle kulhydrater nedbrydes til sidst til glukose for at blive absorberet og bruges enten til energi let eller til opbevaring, når der er brug for energi.

 Fødevarer med højt indhold af enkle kulhydrater, som sukker, får vores blodsukker til at stige hurtigt, hvilket kræver et mere samordnet hormonelt respons for at rense glukosen fra vores blodomløb. 

Over tid beskattes disse hurtige spidser i stigende grad på vores system; vores evne til effektivt at håndtere blodsukkeret falder, og vi bliver umulige at producere tilstrækkelige mængder insulin, det hormon, der hjælper med at styre vores blodsukkerniveau. 

Det insulin, der produceres, er mindre effektivt. Dette kaldes nedsat insulinfølsomhed og er en væsentlig risikofaktor for type 2-diabetes.

MINE FAVORITKILDER AF KULHYDRATER​

  • brun ris.
  • quinoa.
  • fuld hvede pasta.
  • havre.
  • bær.
  • boghvede.
  • søde kartofler.
  • rødbeder.
  • appelsiner.

ER KULHYDRATER DÅRLIGE?​

NEJ, `kulhydrater er ikke dårlige, så spis dem. Overvej bio-individualitet og hold din krop og livsstil i tankerne, når du udforsker kulhydrater

Få en uforpligtende snak

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Du er velkommen til at kontakte mig. Jeg vender tilbage til dig hurtigst muligt!

Diana Personal Trainer  •  Aarhus   •  CVR: 42368725 • Læs Cookiedeklaration her •  instagram-colortrustpilot